Rodinné sdílení na Applu: K čemu všemu jde využít a jak jej nastavit?

Co všechno vám dovolí rodinné sdílení na Applu a jak jej nastavit? Přečtěte si, jak jednoduše sdílet předplatná i nákupy s členy vaší rodiny.

rodinné sdílení iCloud na zařízeních Apple

Jak vypadá rodinné sdílení napříč produkty Apple, ať už člen vaší rodiny vlastní Apple MacBook, iPad, zbrusu nový nebo použitý iPhone? Inspirujte se užitečnými tipy, které vám pomohou ušetřit nemalé peníze.

Rodinné sdílení funguje na zařízeních Apple se systémy iOS 8 či Mac OS X Yosemite a novějšími. Vaší skupině umožní sdílet nejen fotografie, filmy, seriály, knihy či jiné soubory, ale i předplatná, nákupy nebo úložiště. Jaké možnosti v sobě funkce skrývá, jak ji nastavíte a pro kolik členů rodiny ji lze použít?

Jak vytvořit rodinnou skupinu snadno a rychle

Rodinnou skupinu zakládá dospělý organizátor ze svého iPhonu či jiného Apple zařízení. Přejděte do Nastavení, klikněte na své jméno, zvolte položku Rodinné sdílení a dál postupujte podle instrukcí. Do vytvořené skupiny můžete následně přidat až 5 dalších osob tak, že jim rozešlete pozvánky. Po jejich přijetí získají noví členové skupiny okamžitý přístup k veškerému obsahu sdílenému organizátorem.

Jak vypadá sdílený obsah na Apple MacBooku, iPhonu a dalších zařízeních?

Sdílený obsah najdete například v App Store, Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, iTunes Store nebo Apple Books: v sekci Koupené uvidíte jména členů vaší rodinné skupiny a jejich nákupy. Také o iCloud, respektive o jeho 200GB či 2TB variantu, se můžete dělit s rodinou. K soukromému obsahu na sdíleném cloudu však získají členové skupiny přístup pouze po schválení vlastníkem. Každý dospělý člen rodinné skupiny přitom může nezávisle na společném cloudu používat také svůj vlastní.

Sdílet můžete také fotoalba, kalendář nebo polohu zařízení

S rodinou můžete používat i společné fotoalbum, které najdete v aplikaci Fotky v sekci Sdílená alba. Stejně tak si snadno vytvoříte rodinný kalendář. Ve své skupině si můžete navzájem zpřístupnit i polohy zařízení a pomoct členovi rodiny, který například nemůže najít to své.

Do sdíleného obsahu se přitom nezařazují žádné osobní soubory uživatelů, specifické předvolby jednotlivých členů skupiny ani nákupy provedené uvnitř aplikací.

Nastavení omezení pro děti v rodinné skupině

V rodinné skupině můžete snadno sledovat nákupy a další aktivity zapojených dětí. Každému dítěti nejdříve vytvoříte Apple ID s integrovanými funkcemi rodičovské kontroly. Následně může organizátor skupiny ze svého zařízení například schvalovat stahování či nákup obsahu dítětem nebo získávat informace o jeho času u obrazovky.

Rodinné sdílení u zařízení Apple představuje skvělý způsob, jak se jednoduše a bezpečně dělit ve vaší rodině o obsah, soubory, předplatná, aplikace a nejrůznější Apple služby, aniž by za ně každý člen skupiny musel platit zvlášť.

×