Baterka, která je co nejdéle fit? Těchto 5 praktických tipů prodlouží životnost baterie iPhonu

Jak se starat o baterii vašeho iPhonu a zajistit jí co nejdelší životnost? Přečtěte si 5 zaručených rad, jak postupovat.

životnost baterie

Která součástka v iPhonu obvykle doslouží jako první? Odpověď vás asi nepřekvapí – baterie. Věděli jste však, že správnou péčí o ni můžete významně prodloužit její životnost?

Kondici baterie iPhonu ovlivňuje celá řada faktorů včetně počtu nabíjecích cyklů, které má už telefon za sebou. Přečtěte si našich 5 tipů, se kterými udržíte baterii dlouhodobě v co nejlepším stavu.

1.     Řekněte sbohem nepotřebným funkcím a aplikacím

Běží vám neustále na pozadí spousta služeb a funkcí, které možná vůbec nepotřebujete? Vypněte je a zakažte i nejrůznější notifikace aplikací, které stále dokola rozsvěcují obrazovku telefonu. To samé platí i pro právě nepoužívané Wi-Fi a Bluetooth. Snížit můžete také jas obrazovky, hlavně v méně slunečných dnech nebo ve vnitřních prostorách. Tím se vyhnete spoustě zbytečných nabíjení baterie.

2.     Použijte optimalizované nabíjení

Funkcí optimalizovaného nabíjení, které pomáhá šetřit energií, disponují všechny iPhony od systému iOS 13 dále. Telefon se učí, kdy a jak jej používáte, a v závislosti na vaší každodenní rutině automaticky odkládá nabíjení na nejvhodnější okamžik. Ve výchozím nastavení je tato funkce aktivní, nemusíte se tedy o nic starat.

3.     Neždímejte iPhone baterii na nulu

Dříve se doporučovalo nový telefon několikrát plně nabít a vybít. To už dnes dávno neplatí a baterii tím naopak škodíte. Zařízení nabíjejte nejlépe vždy, když se stav baterie blíží 20% hranici; ideálně jej udržujte mezi 30 a 80 %. Při delším nabíjení iPhone umístěte na dobře větrané místo, aby se zbytečně nezahříval. Pokud právě nespěcháte, místo rychlonabíjení použijte standardní pomalejší nabíjení.

4.     Pořiďte si certifikovanou nabíječku na iPhone

Když investujete do iPhonu, nezapomeňte přikoupit kvalitní příslušenství. Nejlepší nabíječkou pro váš iPhone je – překvapivě – originál od Applu. Ty od jiných výrobců mohou dosahovat nižší rychlosti i kvality nabíjení a mohou být také potenciálně nebezpečné. Apple záruka se navíc nevztahuje na potíže způsobené necertifikovanými nabíječkami.

5.     Opatřete iPhone pouzdrem

Baterii telefonu nesvědčí nečistoty, hromadící se na jejích kontaktech, ani prudké střídání teplot. Kvalitní pouzdro na iPhone jej účinně ochrání nejen před prachem, ale například v zimě také udrží baterii ve větším teple. Pokud se váš telefon při nabíjení příliš zahřívá, pouzdro během něj raději sundávejte.

Kromě našich pěti tipů nezapomeňte ještě na jedno důležité pravidlo: iPhone udržujte vždy aktualizovaný na nejnovější verzi iOSu. Apple do aktualizací zařazuje i různá vylepšení, která pomáhají udržet baterii v maximální kondici.

×