iOS 17: Jaké novinky jablíčkáře čekají a kdy bude nový systém spuštěn?

Jaké změny čekají majitele iPhonů s aktualizací softwaru na iOS 17? Která zařízení jej budou podporovat a kdy aktualizace přijde? Zjistíte zde ☝

Aktualizace softwaru iPhone

Apple pro svá zařízení každoročně vydává několik dílčích a jednu velkou aktualizaci. I proto je už nyní jasné, že k představení nového iOSu 17 dojde na vývojářské konferenci WWDC v červnu 2023. Co se o něm zatím proslýchá?

Každá verze iOSu přináší zajímavé novinky, ať už se týkají bezpečnosti, výkonu zařízení, uvedení dalších aplikací a jiných vylepšení. Na co se můžete těšit u nového iOSu 17, který se do zařízení dostane letos na podzim ve stejné době, kdy budou představeny nové iPhony řady 15?

Jak velké změny přijdou s iOS 17 a jak iPhone aktualizovat?

Milovníci starého dobrého iOSu 16 se zatím nemusí moc obávat. Vypadá to, že se Apple letos soustředí hlavně na očekávaný headset a platformu pro rozšířenou realitu. Proto by měl iOS 17 zahrnovat méně novinek, než je obvyklé.

Aktualizace iPhonu je jednoduchá: v Nastavení – Obecné – Aktualizace softwaru iPhone vidíte, zda je k dispozici nový update. Stačí si zapnout funkci Automatické aktualizace a nemusíte se o nic starat.

Která zařízení se dočkají aktualizací?

Apple obvykle svá zařízení aktualizuje po dobu 5, některá i 6 let. Zatím nebyl vydán oficiální seznam podporovaných zařízení, ale podle známých informací by se iOSu 17 měly, kromě nového iPhonu 15, dočkat všechny modely řady 11 a novější, iPhony XR, XS, XS Max, SE 2020 a SE 2022. U iPhonu 8, 8 Plus a iPhonu X záleží na zvážení Applu – na trh byly uvedeny už v roce 2017.

Nové funkce? Interaktivní widgety, duální aplikace a další vychytávky

Apple poslední roky víc než dřív reaguje na přání uživatelů. Od iOS 17 lze tak očekávat některá z těchto vylepšení:

  • Možnost přidání více widgetů na zamčenou obrazovku – ta nyní dovoluje 4 malé nebo 2 velké widgety.
  • Podpora interaktivních widgetů.
  • Funkce dělení obrazovky mezi 2 aplikace, kterou zatím zvládá jen iPad a Mac.
  • Nativní nahrávání hovorů. Není ale jisté, že se Apple rozhodne tuto aktualizaci zařadit. Může totiž narazit na rozdílnou legislativu jednotlivých zemí. Nahrávání zatím řeší aplikace třetích stran.
  • Podpora duálních aplikací, které dovolí přepínat jedním kliknutím mezi různými profily ve stejné aplikaci (například pracovním a osobním).
  • Neměla by chybět ani podpora aplikace k Apple VR headsetu, který přijde na trh také v roce 2023.

Ačkoliv se zatím jedná spíše o různá drobnější vylepšení systému, mají se uživatelé i tak na co těšit.

Věříme, že u iOSu 17 bude Apple úspěšně pokračovat v rozvoji nových nápadů a současně ladit stávající funkce. Značka by mohla zapracovat například také na lepší správě notifikací, širším využití Siri v offline režimu, nových funkcích pro spolupráci nebo dalších zlepšeních Dynamic Islandu.

×