Rádce: Jak pořizovat ještě lepší fotografie na vašem telefonu?

Jak pořizovat ještě lepší fotografie na vašem telefonu?

Muž pořizující fotografii mobilem

Rádi byste pomocí mobilu vytvářeli skvělé fotky? Poradíme, jak nastavit a používat fotoaparát iPhonu, abyste získali ty nejkrásnější snímky. 

Jak fotit nejen iPhonem?

Kompaktním fotoaparátům sice ještě úplně neodzvonilo, nicméně kvalitní fotky zvládne dnes už téměř každý telefon. Zjistěte, jak na iPhonech i jiných mobilech pořizovat špičkové fotografie a jak aplikaci fotoaparátu nastavit, abyste ze zařízení „vymáčkli“ to nejlepší.

 

S jakýmkoliv telefonem můžete fotit dobře, když vyzkoušíte následující tipy:

  • Hrajte si s perspektivou. Namísto běžných úhlů zkuste objekt vyfotit zespodu nebo naopak shora. Tím docílíte neotřelého pohledu.
  • Hledejte zajímavé detaily, barvy a vzory.
  • Vytvořte dojem hloubky například pomocí efektu rozmazaného pozadí. 
  • Nabízí váš telefon portrétní režim? Použijte jej na portrétování osob, zvířat či objektů. Vynikne tak jejich krása a osobitost. Na focení krajin se zase hodí horizontální orientace obrazu.
  • Zvolte vhodné světlo a vynechte blesk. V místnostech pracujte s rozptýleným (difúzním) světlem, které vydává například lampa se stínidlem. Venku nefoťte v pravé poledne, kdy slunce objektům příliš nelichotí. 

 

Jak nastavit fotoaparát iPhonu?

Co umí fotoaparát iPhonu? Na objekt zaostříte klepnutím prstem, pomocí ikony slunce pak můžete upravit světlo scény a vyladit atmosféru snímku.

Užitečná je i funkce zobrazení mřížky, která vám pomůže se správnou kompozicí. Zapnete ji v menu Nastavení – Fotoaparát. Hlavní motiv umístěte do jednoho z průsečíků čar, vedlejší motiv pak může ležet na jiném z nich.

Režim Portrét automaticky přirozeně rozostří pozadí, detekuje osoby na fotografii a nabízí možnosti snadného doladění světla a barev pro co nejlepší výsledek.

Nové formáty fotek na iPhone 15 Pro Max, jako jsou Apple ProRAW a ProRes, vám pak umožní profesionální úpravy a doladění snímků v editačních programech. Můžete tak dotáhnout každý detail k dokonalosti.

Velmi populární je v poslední době focení sekvencí rychlých snímků, kdy v rychlém sledu zachytíte pohyb. iPhone 15 Pro díky vysokému snímkovému kmitočtu zvládne tyto sekvence bez problémů a vy tak můžete zvěčnit akci v plné kráse a dynamice.

 

Nejlepší telefony na focení – od iPhonu 13 Pro po 15 Pro Max

Skvělými fotomobily jsou iPhone 13 Pro, 14 Pro Max i nový iPhone 15 Pro či iPhone 15 Pro Max. Nabízejí špičkové hlavní a ultraširokoúhlé fotoaparáty, teleobjektivy, optickou stabilizaci a pokročilé režimy. iPhone 15 Pro Max vyniká extrémní kvalitou snímků i za horších světelných podmínek. Díky velkému snímači zachytí neuvěřitelné detaily, barvy a dynamický rozsah.

Špičkovým fotomobilem je iPhone 14 Pro Max. Velmi povedenou verzí je i ve stejné modelové řadě standardní iPhone 14. Ještě parádnější fotky při slabém světle lze pořídit díky zadnímu fotoaparátu s optickým zoomem 12 Mpx + 12 Mpx a přednímu 12Mpx. 

Ze starších řad např. 13 jsou velmi kvalitní fotoaparáty i v modelu iPhone 13 Pro Max, který vyniká zadním foťákem s optickým zoomem 12 Mpx (f/1,5) + 12 Mpx (f/2,8) + 12 Mpx (f/1,8) a předním 12Mpx fotoaparátem. Optická stabilizace je již samozřejmostí.

 

Využijte funkce iPhonů pro zachycování úchvatných fotografií. Nechte se inspirovat našimi radami a brzy se stanete profíkem.

 

×