Rádce: Jaký iPhone pořídit pro hraní her a jak na něm nastavit herní režim?

Které iPhony se nejlépe hodí pro gaming? Jak nastavit herní režim a jak váš telefon proměnit v opravdovou herní konzoli? Dozvíte se v tomto článku☝

Muž hrající hry na iPhone

Asi vás nepřekvapí, že dlouhodobě nejoblíbenější kategorií v App Store jsou hry. Jestliže jste i vy fanoušky mobilního hraní, přečtěte si našeho rádce. Představí vám nejen nejlepší iPhony pro hráče, ale také poradí, jak vytvořit herní režim a jak telefon od Applu proměnit v konzoli.

iPhony, které se pyšní titulem oblíbeného herního telefonu, jsou ty s velkým displejem a dostatečným výkonem, jenž respektuje vysoké nároky her a zvládá pokročilou grafiku. Kromě špičkových modelů se ale zaměříme i na iPhony se skvělým poměrem ceny a výkonu, na nichž si hraní celé řady herních titulů také užijete.

Hry na iPhone? Uživatelé (si) chtějí hrát

Hry představují přes 20 % veškerých dostupných aplikací v App Storu (dle průzkumu z roku 2020). Uživatelé jednoduše chtějí hrát a Apple to ví. Celá řada iPhonů je tomu velmi dobře přizpůsobena a i ti nejnáročnější gameři si snadno vyberou ideální herní telefon právě mezi těmi od Applu. Pro který model se ale rozhodnout a jaká kritéria jsou pro plnohodnotný herní zážitek důležitá?

To nejlepší pro hráče: iPhone 13 Pro Max a iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max je momentálně tím pravým telefonem od Applu, který na jedničku zvládne každou hru. Nabízí obrovský 6,7palcový OLED displej s obnovovací frekvencí až 120 Hz, která zajistí plynulé hraní. Uvnitř najdete extrémně výkonný čip A16 Bionic se 6 jádry, doplněný 5jádrovou grafikou a 6 GB RAM.

Chtěli byste trochu ušetřit a současně nechcete dělat velké kompromisy ohledně výkonu telefonu? Sáhněte po iPhonu 13 Pro Max, uvedeném na trh v roce 2021. Ten disponuje stejným displejem jako jeho novější bráška, čipset však tvoří procesor A15 Bionic se 6 GB RAM. Co se týče herního výkonu, je iPhone 14 Pro Max mírně svižnější, jinak jsou si však oba telefony hodně blízké a hráčům je můžeme vřele doporučit.

Skvělá volba s menším rozpočtem: Apple iPhone SE

Pokud nechcete do herního telefonu investovat tak vysoké částky, mohl by vás zaujmout iPhone SE z roku 2022. Čipem je v tomto případě Apple A15 Bionic se 6 jádry doplněný 4jádrovou grafikou. Dodává modelu podobný výkon, jakým disponuje iPhone 13 Pro Max. Bez problémů tak zvládne velké množství her. I jeho 4,7palcový Retina HD displej je na gaming stále dostatečně velký.

Také iPhone SE z roku 2020 nabízí 4,7palcový displej, disponuje však starším čipem A13 Bionic, který představuje o něco nižší výkon. Plynulost hraní ale můžete vylepšit pomocí herního režimu.

Jak nastavit herní režim u iPhone?

Nerušené hraní her snadno nastavíte u iPhonů od iOS 15 pomocí režimu Soustředění, který na zvolenou dobu potlačí upozornění aplikací a jiné rušivé vlivy. Režim si jednoduše přizpůsobíte v Nastavení pod položkou Soustředění. Klikněte na symbol + a zvolte Hraní her. Nyní si mód upravte podle svých preferencí. Nastavit si můžete také automatické zapnutí režimu při připojení herního ovladače. Přes tlačítko Přidat rozvrh nebo automatizaci následně označíte aplikace, pro které se herní mód automaticky spustí při jejich otevření a vypne při ukončení.

U starších iPhonů můžete herní režim vytvořit pomocí funkce Asistovaný přístup, k níž se dostanete v Nastavení přes položku Zpřístupnění.

Pro opravdové herní gurmány: herní ovladač PlayStation Backbone One

Chcete své hraní na mobilu posunout na další úroveň? Pořiďte si k iPhonu licencovaný ovladač z dílny PlayStationu, Backbone One. Ten váš telefon s operačním systémem iOS 15 či novějším promění v plnohodnotnou herní konzoli, se kterou si díky hardwarovým tlačítkům naplno užijete své oblíbené hry kdykoliv a kdekoliv. Na svém iPhonu si tak kromě mobilních her zahrajete i ty z vašeho PlayStationu – spustíte je pomocí aplikace PS Remote Play.

Každý mobilní hráč má jiný rozpočet. Pokud nejste omezeni financemi, vsaďte na špičkové herní telefony iPhone 13 Pro Max či novější iPhone 14 Pro Max s velkým displejem. Lepší herní výkon na trhu najdete jen těžko. Pro příležitostné hráče nebo ty s nižším rozpočtem je ideální volbou o něco starší, méně výkonný iPhone SE z roku 2022. I s tímto modelem si však užijete spoustu herní zábavy.

×