Starší iPhone: Vyplatí se do něj investovat nebo jsou to vyhozené peníze?

Stojí za to koupit starší iPhone místo aktuální vlajkové lodi? Jaké jsou největší výhody pořízení zánovního telefonu od Applu? Přečtěte si v tomto článku.

Starší modely telefonů výrobce Apple

Uvažujete o nákupu staršího iPhonu a stále váháte, zda taková investice dává vůbec smysl? Přečtěte si, v jakých případech vám použitý iPhone ještě výborně poslouží a na co si při jeho nákupu dát pozor.

Apple uvádí nové iPhony do prodeje každoročně a na svá zařízení běžně poskytuje podporu 5–6 let. Při takto rychlém inovačním cyklu spousta milovníků značky logicky uvažuje, zda se nevyplatí spíš poohlédnout po iPhonu starší generace než platit vysokou částku za nejnovější model. Kdy dává tato úvaha smysl?

Který iPhone koupit?

Apple uvádí nové iPhony do prodeje každoročně a na svá zařízení běžně poskytuje podporu 5–6 let. To znamená, že iPhony vydané v roce 2019 by měly být podporovány aktualizacemi systému iOS minimálně do roku 2024.

Pokud máte zařízení, které již Apple nepodporuje a nelze na ně stáhnout aktuální systém, znamená to, že telefon bude stále schopný provozu, ale nebudete mít přístup k nejnovějším funkcím ani bezpečnostním opatřením. 

Při rychlém inovačním cyklu spousta milovníků značky logicky uvažuje, zda se nevyplatí spíš poohlédnout po iPhonu starší generace než platit vysokou částku za nejnovější model. Kdy dává tato úvaha smysl?

Vyplatí se koupit použitý iPhone?

Investici do staršího modelu iPhonu určitě zvažte, chcete-li ušetřit peníze a přitom získat špičkový telefon s dlouhou životností. Starší generace iPhonů skvěle poslouží například k propojení s Apple Watch či s Macbookem; díky tomu naplno využijete potenciál všech těchto zařízení. Také pokud hledáte spolehlivý telefon na posílání zpráv, volání, focení a jiné základní funkce, můžete s klidem sáhnout po starším iPhonu.

iPhony ztrácí na své hodnotě pomaleji než jiné smartphony. Při šetrném zacházení často vydrží výrazně déle než po dobu běžné záruční lhůty. Skvěle se tak hodí i jako telefon pro děti. Když jej váš potomek poškodí nebo ztratí, nepřijdete o tolik peněz, jako kdybyste mu pořídili nejnovější mobil.

Potřebujete-li využívat především základní funkce telefonu, poohlédněte se například po modelech iPhone 8 či cenově výhodných iPhonech SE. Pokud toužíte po telefonu s většími možnostmi, zajímavějším displejem nebo kvalitnějším fotoaparátem, zvažte při výběru iPhone 1112 či 13 s jejich zajímavými variantami Pro, Pro Max či Mini. 

Tipy pro optimalizaci staršího iPhonu

Jestliže jste se pro pořízení staršího iPhonu rozhodli, možná jste si všimli, že jeho výkon není takový, jaký jste očekávali. Ale nezoufejte, existují tipy a triky, jak optimalizovat výkon vašeho starého iPhonu a prodloužit jeho životnost.

- Vypněte nepotřebné funkce. Některé funkce, jako je Bluetooth, Wi-Fi, GPS, AirDrop nebo Siri, mohou zpomalovat váš iPhone. Pokud je nepoužíváte, doporučujeme je vypnout v Nastavení. Také můžete snížit jas obrazovky a zkrátit dobu automatického zamykání.

- Vyčistěte paměť. Čím více dat a aplikací máte na vašem iPhonu, tím pomaleji bude fungovat. Proto je dobré pravidelně mazat nepotřebné soubory, fotky, videa, zprávy nebo e-maily. 

- Aktualizujte systém a aplikace. I když se to může zdát paradoxní, aktualizace systému iOS a aplikací mohou zlepšit výkon vašeho iPhonu. To proto, že opravují chyby, zlepšují bezpečnost a optimalizují kompatibilitu. Proto doporučujeme pravidelně kontrolovat dostupnost aktualizací v Nastavení > Obecné > Aktualizace softwaru a App Store.

- Obnovte tovární nastavení. Pokud jste vyzkoušeli všechny předchozí tipy a váš iPhone stále nefunguje dobře, můžete zkusit obnovit tovární nastavení. Tím se smažou všechna data a nastavení na vašem iPhonu a vrátí se do stavu, kdy jste ho poprvé zapnuli. Tento krok byste měli udělat jen jako poslední možnost a nezapomeňte si předtím zálohovat svá data na iCloud nebo iTunes.

Na co si dát pozor při nákupu staršího iPhonu?

Abyste za své peníze dostali opravdu kvalitní, byť starší telefon, nakupujte z ověřeného zdroje. 

Kde koupit použitý iPhone? Vyhněte se nejrůznějším prodejcům v internetových bazarech. Ti se mohou zbavovat například kradeného zboží a na použitý telefon vám neposkytnou žádnou záruku.

Nezískáte ani moc informací ohledně kondice baterie iPhonu. Při nákupu jinde než v ověřeném obchodě vás tak může čekat nemilé překvapení v podobě další nutné investice do nové baterie, čímž se vám použitý iPhone ještě prodraží.

Starý iPhone jako záložní telefon

Koupě staršího iPhonu může být dobrou volbou jako levnější druhé zařízení pro různé účely nebo jako první telefon pro menší děti. Při výběru staršího iPhonu je dobré zaměřit se na modely, které jsou stále dostatečně výkonné a podporované aktualizacemi operačního systému. Obecně lze doporučit modely maximálně tak 2-4 roky staré.

Pro děti je vhodné pořídit k iPhonu silikonové ochranné pouzdro a ochranu displeje proti rozbití. Investice do kvalitní ochrany se vyplatí. Dětem také založte samostatné Apple ID bez vazby na platební kartu a využijte rodičovský dohled pro omezení některých funkcí.

Nejlepší iPhone v poměru cena/výkon

A po kterém starším iPhonu sáhnout? Mezi řadou špičkových modelů se vyplatí koupit iPhone 13 Pro. Byl představený v roce 2021 a i dnes je velmi zajímavou volbou, pokud hledáte výkonný iPhone za rozumnou cenu. iPhone 13 Pro nabízí stále velmi svižný výkon díky čipu A15 Bionic, který bez problémů zvládá všechny běžné aplikace a hry. 

Displej s úhlopříčkou 6,1" poskytuje dostatek prostoru pro práci i zábavu. Velkým plusem je také výdrž baterie, která zvládne 1,5-2 dny provozu. Fotoaparát se třema 12MP snímači a nočním režimem pořídí kvalitní fotografie. Telefon je odolný proti vodě a prachu. 

I starší iPhony mají na trhu mobilních telefonů své místo. Díky léty prověřené spolehlivosti, dlouhé životnosti, vysoké odolnosti zařízení i stabilitě systému jsou stále žádaným zbožím, a to nejen z důvodů úspor oproti nákupu nejnovější vlajkové lodi od Applu.




×