Víte, jak funguje Face ID na vašem iPhonu a jak ho správně nastavit?

Chcete si nastavit Face ID na vašem iPhonu nebo vám tato funkce z neznámého důvodu přestala fungovat? Všechny užitečné tipy k Face ID si přečtěte v tomto článku.

iphone-face-id


Face ID vám dovolí nejen bezpečně odemykat váš iPhone či iPad, ale usnadní i spoustu dalších činností, rychle a bez dotyku prstu. Podporují jej všechny iPhony už od generace X z roku 2017, až po nejnovější modely jako iPhone 13 Pro nebo iPhone 14.


Jak (technicky i prakticky) funguje Face ID?

Po technické stránce Face ID nepracuje pouze s fotografií vašeho obličeje: TrueDepth kamera na obličej přenáší přes 30 000 neviditelných bodů a tím vytváří hloubkovou mapu. Kromě toho pracuje s infračerveným obrázkem obličeje. Speciální jednotka Neural Engine poté tyto dva prvky spojí a vyhodnocuje podle nich tvář před sebou. Vše navíc probíhá velmi rychle, takže si toho uživatel prakticky nevšimne – telefonu na celé vyhodnocení stačí přibližně jedna sekunda.

Kromě snadného odemykání telefonu Face ID ulehčuje také nákupy, přihlašování do aplikací a některé další činnosti. Lze jej používat i pro autorizaci plateb pomocí Apple Pay a řady bankovních aplikací, což potvrzuje vysokou bezpečnost a důvěryhodnost tohoto typu ověřování.


Jak nastavit Face ID a jak jej opravit?

V Nastavení klikněte na Face ID a poté na Nastavit Face ID. Držte před sebou telefon tak, aby váš obličej zapadal do vyznačeného rámečku a můžete začít. Telefon dvakrát nasnímá vaši hlavu, kterou pomalu otáčejte tak, aby mohl zaznamenat rysy tváře z různých úhlů. Následně přes Nastavení zvolte funkce, pro které chcete Face ID využívat.


Přestalo vaše Face ID najednou fungovat? Vyzkoušejte tyto kroky:

  • Zkontrolujte systémové aktualizace a po jejich případné instalaci zkuste funkci znovu. Pokud to nepomůže nebo aktualizace nejsou dostupné, v Nastavení – Face ID ověřte, že je Face ID aktivní a pro která konkrétní použití jste jej povolili.
  • Face ID funguje díky TrueDepth kameře na přední straně zařízení. Nezakrývá ji něco (například nový obal) nebo není ušpiněná?
  • Face ID také nemusí správně fungovat, pokud je vaše tvář čímkoliv překrytá (byť jen částečně) nebo máte nasazeny například sluneční brýle.
  • Vyzkoušejte také restart telefonu.
  • Nic nepomohlo? Nastavte Face ID od nuly. To původní zrušte přes Nastavení – Face ID – Resetovat Face ID, poté klepněte na Nastavit Face ID a celý proces zopakujte.

Pokud nic z těchto bodů nepomohlo, jako poslední záchrana slouží autorizovaná podpora Apple, na kterou se můžete obrátit.

S Face ID je přihlašování k telefonu, do aplikací i placení s vaší bankou hračka. A nyní už víte, jak jej nastavit nebo opravit nefungující Face ID tak, abyste mohli své Apple zařízení využívat na maximum.

×