Jak zjistit, že máte vir v iPhonu, jak jej odstranit a ochránit váš iOS?

Vir v iPhone se může proměnit v noční můru. Útočníci navíc vymýšlejí stále sofistikovanější způsoby, jak zavirovat váš telefon, získat vaše osobní data nebo vám vyprázdnit konto. Jak si poradit s viry v iPhonu, jak jej zabezpečit a co je phishing?

iphone-zabezpeceni

 

Hackeři iPhonů jsou dnes opravdu vynalézaví. Váš iOS i aplikace si proto udržujte vždy aktualizované na nejnovější verzi a dávejte dobrý pozor, na co klikáte a komu sdělujete svá osobní data. Pokud se ale přece jen setkáte s virem v iPhonu nebo jiným problémem, jak situaci řešit? A jak probíhá populární typ útoků s názvem phishing?


Jak odhalit viry v iPhonu a jak jim předcházet

I když je iOS považován za nejbezpečnější operační systém vůbec a zabezpečení iOSu je na vysoké úrovni, může se nakazit viry či malwarem. Příčinou nejčastěji bývá nepozornost nebo chyba uživatele. Nejvíce jsou ohroženy iPhony odemčené jailbreakingem, díky kterému vám zařízení dovolí instalovat aplikace třetích stran (tímto úkonem navíc můžete přijít o záruku na zařízení).

Nejlepší obranou proti virům je vždy prevence:

  • neklikejte na neznámé odkazy,
  • nestahujte nedůvěryhodné aplikace nalezené mimo App Store nebo ty s pochybným hodnocením,
  • neklikejte na linky, které vám přijdou přes iMessage od neznámých kontaktů,
  • nikdy nesdělujte vaše osobní data ani přihlašovací údaje k Apple účtu po telefonu, zprávou či v mailu.

Jak poznáte, že má váš iPhone v sobě virus? Například podle zpomaleného běhu systému, náhlého snížení výkonu baterie či jiného podivného chování. Mohou vám opakovaně padat aplikace, vyskakovat nové a nové reklamy nebo zařízení konzumuje velká množství dat, aniž byste cokoliv dělali.

Jak odstranit vir z iPhonu? A co je phishing?

Nejdřív smažte všechny podezřelé aplikace a ty, které bezpečně nepoznáváte. Pomoci může také smazání historie prohlížení a dat v prohlížečích a následný restart telefonu. Pokud tyto kroky nepomohly, nevíte si rady a nedaří se vám viru zbavit, uveďte telefon do továrního nastavení a obnovte jej ze zálohy uchované například v iCloudu.

Kromě běžných virů a malwaru útočníci dnes s oblibou používají i phishing. Při tomto útoku vás kontaktují zprávou, e-mailem nebo telefonicky, vydávají se za důvěryhodnou instituci a současně po vás vyžadují vaše osobní data nebo vás přesměrují na stránku podobající se například webu vaší banky. Po fiktivním přihlášení vám odcizí údaje a vyberou konto. S tímto typem kyberútoků se můžete setkat zcela nezávisle na operačním systému vašeho telefonu. 

Všechny iPhony s iOSem (včetně oblíbeného iPhonu 13 Pro či iPhonu 14) jsou výborně chráněny proti virům. Pokud se ale přece jen vir dostane do vašeho zařízení, použijte tipy z tohoto článku a tak si s ním sami poradíte. A jestliže stále nevíte, jak postupovat, navštivte naši kamennou prodejnu na ulici Vodičkova 10 na Praze 1, kde vám naši odborníci rádi pomohou.



 

×