Rádce: Jak najít ztracený iPhone a jiné Apple zařízení?

iPhony a další Apple zařízení vám dávají hned několik možností, jak zvýšit šanci na jejich nalezení při ztrátě či krádeži. Jaké to jsou?

shutterstock_502329928

Ztráta nebo krádež telefonu či notebooku může hodně zabolet: nejde jen o peníze, ale i o cenná data, která mohou být uložena třeba jen lokálně. Doufáme, že tyto tipy nikdy nebudete potřebovat, ale přece: co dělat, když nemůžete najít své Apple zařízení?

Jak najít ztracený iPhone? Začněte jednoduše

Na začátek se prozvoňte z jiného telefonu. Zeptejte se rodiny, přátel nebo kolegů, zda váš iPhone někde neviděli. Použít můžete i vaše Apple Watch, které na iPhonu přehrají zvuk – v ovládacím centru hodinek hledejte tlačítko s ikonou telefonu.

iPhone vyhledáte i pomocí mapy na iCloud.com/find nebo prostřednictvím vašeho dalšího Apple zařízení, na kterém otevřete aplikaci Najít (anglicky Find My). Tou můžete kromě ztraceného iPhonu vystopovat třeba i váš Mac, Apple Watch nebo AirPods. Funkce Najít však musí být na hledaném zařízení aktivní.

Krádež? Zajděte na policii a označte iPhone jako ztracený

Máte podezření, že vám zařízení ukradli? Nahlaste vše na policii, k tomu si připravte sériové číslo telefonu (IMEI/MEID), které najdete na čárovém kódu původního balení nebo přes stránku appleid.apple.com, kde jej uvidíte po přihlášení vaším Apple ID v sekci Zařízení. Spojte se i s vaším operátorem kvůli blokaci mobilního tarifu. Zařízení můžete také vzdáleně vymazat, aby se zloděj nedostal k datům.

Telefon, tablet či Mac můžete na dálku označit jako ztracený. To provedete pomocí aplikace Najít na jiném zařízení: v ní zvolte ztracené zařízení, klepněte na Označit jako ztracené a následně Aktivovat. Tím současně dojde k uzamčení iPhonu a k deaktivaci Apple Pay, na dálku můžete navíc zobrazit vaše kontaktní údaje nebo zprávu nálezci.

Jak najít ztracený vypnutý iPhone? A dá se najít i ztracený iPhone offline? 

I když není iPhone zapnutý nebo má vybitou baterii, je možné jej vystopovat i několik hodin po vypnutí – to platí pro iPhony s iOS 15.2 a novějším, z modelů konkrétně pro iPhone 11 Pro a další, včetně novějších iPhonů 14 Pro Max. Podmínkou je pouze aktivní funkce Najít. 

Pomocí iPhonů (od iOS 13) můžete ztracený telefon najít i jen díky zapnutému Bluetooth. Telefon, který vám pomáhá s hledáním, však musí být připojen k Wi-Fi nebo mobilní síti. Pokud se spojí se ztraceným zařízením, můžete se radovat: to se nachází v jeho blízkosti.

Snad tohoto průvodce nikdy nebudete potřebovat, ale na závěr vám doporučíme jediné: v každém Apple zařízení si aktivujte funkci Najít, při ztrátě tak výrazně usnadníte opětovný nález.

×