Krok za krokem: Jak nalepit tvrzené sklo na iPhone i jiný mobil

Ať už vlastníte nejnovější model iPhone 15 Pro nebo některý ze starší generace, určitě se shodneme na tom, že chránit tak drahý telefon před nehodami a poškrábáním, se rozhodně vyplatí.

vymena-skla

Jak na bezpečnou výměnu tvrzeného skla?

Krok za krokem si projdeme osvědčený postup, jak odlepit poškozené ochranné sklo i jak správně nalepit sklo nové. S novým tvrzeným sklem bude displej vašeho iPhonu opět spolehlivě chráněný.

Proč je dobré vyměnit poškozené ochranné sklo

Než se pustíme do samotného postupu výměny skla, pojďme si shrnout základní důvody, proč je vhodné poškozené sklo vyměnit za nové:

  • Prasklé, odlepené či silně poškrábané sklo již nedokáže plnit svou ochrannou funkci a chránit displej před nárazy, pády a poškrábáním. Hrozí, že se displej při dalším pádu nevratně poškodí.
  • Velmi poškrábané sklo rušivě ovlivňuje obraz a může zhoršovat funkci dotykové vrstvy displeje, a tak znesnadňuje jeho ovládání.
  • Částečně odlepené sklo snižuje komfort při používání telefonu.
  • Nové nepoškozené sklo chrání jednak displej, zároveň znovu dodá telefonu  prémiový vzhled nového zařízení. Zvyšuje tak i jeho prodejní cenu ve chvíli, kdy se ho rozhodnete vyměnit za novější model.

Jak správně odlepit poškozené sklo?

Abychom mohli nalepit na displej nové tvrzené sklo, musíme nejprve opatrně odstranit sklo stávající. Při sejmutí poškozeného skla postupujte maximálně obezřetně, abyste nepoškodili samotný displej:

  1. Pomocí fénu na vlasy sklo opatrně zahřejte. Fén držte celou dobu v dostatečné vzdálenosti od telefonu, abyste ho nepoškodili. Zahřátím změkne lepidlo a poškozené sklo půjde lépe odlepit.
  2. Jakmile je sklo zahřáté, opatrně nadzvedněte jeden z rohů ochranného skla. Dávejte při tom velký pozor, aby se při odlepování nerozlomilo.
  3. Mezi sklo a displej z boku zlehka vsuňte tenkou plastovou kartu a sklo opatrně sloupávejte.
  4. Pokud někde sklo drží pevněji, opatrně zahřejte i tato místa fénem.
  5. Jakmile se vám sklo podaří celé odlepit, očistěte displej i rámeček telefonu od zbytků lepidla. K tomu použijte nejlépe hadřík navlhčený v čistém lihu.
  6. Nakonec displej otřete dosucha měkkým suchým hadříkem tak, aby zůstal odmaštěný a naprosto čistý.

Správný postup při lepení nového ochranného skla

Nyní, když jsme staré sklo odstranili, můžeme přistoupit k nalepení skla nového. Samotnou aplikaci provádějte s maximální opatrností a trpělivostí:

  1. Nové sklo vybalte z obalu. Dejte pozor, abyste se při tom nedotkli prsty lepidla na jeho spodní straně.
  2. Sklo položte na displej tak, aby okraje skla kopírovaly okraje displeje. Sklo můžete jemně posunout po displeji do dokonale přesné polohy.
  3. Jakmile se vám sklo podaří správně vyrovnat, stlačte jeho střed a pomalu prsty přitlačenými k displeji pohybujte směrem k okrajům. Tím vytlačíte ven všechny případné vzduchové bubliny.
  4. Lehce přejeďte prsty po skle a zkontrolujte, zda pod ním nezůstaly bubliny vzduchu. Pokud ano, znovu sklo stlačte prsty a bubliny postupně vytlačte z pod skla ven.

Tipy pro bezpečnou výměnu tvrzeného skla

Aby se vám výměna skla vydařila napoprvé bez problémů, držte se těchto ověřených tipů:

  • Celý proces provádějte v naprosto čistém a bezprašném prostředí. Ideální je koupelna po osprchování.
  • Používejte vždy originální ochranné sklo určené přímo pro váš konkrétní model iPhonu. Jen takové na něj dokonale padne a poskytne jeho displeji správnou ochranu.
  • Při odlepování i lepení skla nikdy nepoužívejte žádné tvrdé ani ostré předměty. Mohlo by dojít k poškrábání skla či displeje.
  • Pokud se vám nedaří sklo nalepit napoprvé perfektně, opatrně ho sloupněte a postup opakujte. Věnujte tomu čas.
  • Buďte trpěliví a nepospíchejte. I když je výměna skla relativně jednoduchá, vyžaduje precizní a opatrný postup.

Pokud byste při výměně skla potřebovali poradit, neváhejte se na nás obrátit.

×