Nauč se správně zálohovat svůj iPhone a zjisti, kolik úložiště využíváš (a co s tím!)

Máš na svém iPhonu málo místa? Neboj se, nejsi sám. V dnešní době, kdy fotíš a natáčíš ve vysokém rozlišení, stahuješ aplikace a hry a ukládáš hudbu a filmy, se úložiště může snadno zaplnit. Naštěstí existuje několik způsobů, jak zjistit, co zabírá nejvíce místa, a jak uvolnit cenný prostor.

Co se v tomto článku dozvíš?

  • Jak zkontrolovat využití úložiště na iPhonu.
  • Jaké typy souborů zabírají nejvíce místa.
  • Tipy na uvolnění úložiště.
  • Jak zálohovat iPhone, abys měl/a svá data v bezpečí.

Krok první: kontrola úložiště

Abys věděl, jak na tom tvůj iPhone je, nejprve zkontroluj stav úložiště. Je to jednoduché. Stačí tři kroky. 

  1. Otevři Nastavení.
  2. Klepni na Obecné.
  3. Vyber Úložiště iPhone.

Na obrazovce uvidíš přehled o tom, kolik úložiště používáš. Budeš moci vidět, kolik místa zabírají různé typy souborů, jako jsou fotky, videa, aplikace a hudba.

Víš, které soubory zabírají nejvíce místa?

V dnešní době fotíme a natáčíme ve vysokém rozlišení, stahujeme spoustu aplikací a her a ukládáme velké hudební knihovny a filmy. Všechny tyto aktivity znamenají, že úložiště našich iPhonů se mohou snadno zaplnit. Největšími žrouty místa jsou typicky fotografie a videa. Aplikace a jejich data také mohou spotřebovat značné množství úložiště, stejně jako tvoje hudební sbírka nebo dokumenty a stažené soubory.

Tipy na uvolnění úložiště

  • Odinstaluj nepoužívané aplikace: Otevři Nastavení > Obecné > Úložiště iPhone a podívej se, které aplikace zabírají nejvíce místa. Odinstaluj ty, které nepoužíváš.
  • Ulož fotky a videa do cloudu: Můžeš ukládat fotky a videa do iCloudu, abys uvolnil místo na svém iPhonu. iCloud nabízí bezplatný úložný prostor 5 GB, ale můžeš si také zakoupit další úložný prostor.
  • Streamuj hudbu: Místo ukládání hudby do telefonu ji můžeš streamovat z online služeb, jako je Apple Music nebo Spotify.
  • Vymaž iMessage a konverzace: iMessage a konverzace mohou zabírat značné množství úložiště. Můžeš je vymazat tak, že otevřeš Nastavení > Zprávy > Uchovávat zprávy.
  • Vymaž stažené soubory: Stažené soubory, jako jsou PDF soubory a přílohy z e-mailů, mohou být dost velké. Můžeš je vymazat tak, že otevřeš aplikaci Soubory a klepneš na kartu Prohlížeč.

TIP: Pokud vlastníš poslední vlajkovou loď od Applu, jako je iPhone 14 Pro nebo loňský model iPhone 13 Pro Max, dostáváš sice špičkový výkon a nejmodernější funkce, ale i tyto vysoce výkonné smartphony mají své limity v podobě konečného úložného prostoru. Ať už fotíš a natáčíš ve formátu ProRAW s rozlišením 48MP, nebo vytváříš 4K videoklipy, tyto velkokapacitní soubory dokáží rychle zaplnit i tu největší 1TB variantu úložiště.

Nezapomeň na zálohování iPhonu

Než začneš uvolňovat úložiště, je důležité si svůj iPhone zálohovat. Tak budeš mít svá data v bezpečí v případě, že by se něco stalo, nebo sis třeba vymazal něco, co nechceš.

Existují dva hlavní způsoby, jak zálohovat iPhone:

  • Zálohování do iCloudu: iCloud je bezdrátová služba, která ti umožňuje zálohovat tvůj iPhone do cloudu. Můžeš to provést automaticky nebo ručně.
  • Zálohování do počítače: Můžeš také zálohovat svůj mobil do počítače pomocí kabelu Lightning.


Sledování využití úložiště a pravidelné promazání jsou klíčové k tomu, abys měl dostatek místa pro své fotky, videa, aplikace a další obsah. Nezapomeň také zálohovat svůj iPhone, ať už do iCloudu nebo do počítače, abys měl svá data v bezpečí



×